Table of Contents
Deze wijnwetgeving werd in het leven geroepen ter verbetering van de kwaliteit en eenheid binnen de Zuid-Afrikaanse wijnen. Zo werd er onder andere rekening gehouden met de Europese wetgeving omwille van de veelvoudige export richting Europa en werden er basisregels vastgelegd waaraan de wineries zich te houden hebben. De controlerende taak over de Wine of Origin wordt uitgevoerd door de Wine & Spirit Board.
Enkele belangrijke bepalingen van de Wine of Origin zijn: Indien de naam van de druif vermeldt wordt op het label dan moet minstens 75% van de wijn afkomstig zijn van dat druivenras. Voor de export naar een Europees land moet dit voor minstens 85% zo zijn. Meer info. Indien het oogstjaar wordt vermeld dan moet minstens 75% van de wijn afkomstig zijn van dat wijnjaar
Alle kwaliteitswijnen vermelden trouwens een oogstjaar op het label. De consument krijgt een garantie van juistheid van het label door een gecertificeerde zegel. Deze zegel geeft een absolute garantie dat alle informatie op het label correct is en dat de wijn van goede kwaliteit was bij de controle. Elke wijn die deze zegel krijgt is gecontroleerd op druivensoort, jaartal en herkomst.
Indien de wijn wordt goedgekeurd krijgt hij een zegel. Elke zegel heeft een uniek nummer dat toelaat om de volledige weg die de wijn heeft afgelegd terug te vinden. De indeling van de wijnregio's in Zuid-Afrika is wel verschillend van de ons meer herkenbare AOC gebieden in bijvoorbeeld Frankrijk. In Zuid-Afrika spreekt men in de eerste plaats over een herkomstplaats.
Er worden vier mogelijke herkomstbenamingen erkend. Ten eerste hebben we een "estate". Dit is de kleinste herkomstplaats. De wijnen hiervan worden aangegeven met de benaming "estate wine". Voorwaarde is uiteraard dat de wijn van één estate moet komen met een eigen productie en eigen wijngaarden. ter vergelijking met Frankrijk bijvoorbeeld AOC Margaux.
Een ward is een verzameling van een antal verschillende domeinen en is meestal onderdeel van een district. Bij het vastleggen van de wards is men uitgegaan van strenge eisen aangaande bodem, klimaat en ecologische factoren om zo te komen tot wijnen met een uitzonderlijk karakter. Voorbeelden van wards zijn Constantia en Franschhoek.
Een "district" is een derde herkomstplaats. Voor een district gelden dezelfde criteria als deze voor een ward maar het gebied is veel groter wat leidt tot een grotere diversiteit. Voorbeelden van een district zijn Stellenbosch, Paarl en Robertson. Ter vergelijking met Frankrijk bijvoorbeeld Médoc. Tenslotte is een "region" een vierde en laatste herkomstbenaming, zoals bijvoorbeeld Coastal Region.
Dit geeft de producent de mogelijkheid om wijnen te maken van druiven die afkomstig zijn uit verschillende districten en zo toch een herkomstbenaming mee te geven. Ter vergelijking met Frankrijk bijvoorbeeld Bordeaux - Meer info. Een overzicht van de indeling van de wijngebieden: Zuid-Afrika heeft een mild mediteraan klimaat. Ook al staat de zon een ganse zomer aan de hemel dan nog zorgt een koele bries van de Atlantische en Indische Oceaan 's middags en 's avonds voor een afgekoelde bodem en voor gemiddelde temperaturen
Deze kuststrook heeft een jaarlijkse regenval van 450 tot 800 millimeter, die vooral tussen mei en augustus valt. In Constantia, ten zuiden van Kaapstad bereikt de neerslag gemiddeld 1000 millmeter. Kunstmatige irrigatie is voor de meeste wijnproducenten aanbevolen willen ze door de droge periode (van november tot maart) heen komen.
De gebieden Worchester, Robertson en Tulbagh zijn ver van de kust gelegen. Hier is het klimaat droog en heet en is er weinig afkoeling. De neerslag bedraagt hier gemiddeld slechts 250 millimeter per jaar. Zonder irrigatie is in deze gebieden geen wijnbouw mogelijk. Zelfs met irrigatie blijft het er moeilijk om elegante wijnen te produceren.
De klimaten kunnen echter per streek verschillend zijn door de nabijheid van de bergen of de zee. Het meest geeschikte klimaat voor het produceren van elegante wijnen vinden we bijvoorbeeld terug in Elgin waar de warme lucht tegen het gebergte ketst, vervolgens opstijgt en condenseert in koudere bovenlucht. Hierdoor ontstaat er een wolkendek in de namiddag, dat zorgt voor de daling van de temperaturen.
Dit betekent dat de oogst start einde januari en kan duren tot in april. Lente (september tot november)Zomer (december tot februari)Herft (maart tot mei)Winter (juni tot augustus) Een 70-tal druivensoorten zijn toegelaten volgens de Wine of Origin wetgeving. De naam van de druif mag vermeld worden op het label als er minstens 75% van de wijn afkomstig is van die soort.
De witte wijnen domineerden steeds in Zuid-Afrika. Ongeveer 55% van de wijngaarden zijn dan ook aangeplant met witte druivensoorten. de laatste jaren is er echter een ommezwaai merkbaar - Reserveren. Geleidelijk aan worden de witte druivensoorten vervangen door edele rode rassen zoals cabernet sauvignon en shiraz. Momenteel vinden we dus vele jonge wijnstokken terug op de Zuid-Afrikaanse wijngaarden en kunnen we stellen dat er nog een potentieel schuil gaat in de wijnbouw
Table of Contents
Latest Posts
In Welke Volgorde Schenk Je Wijnen Op Een Wijnproeverij - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis
Meesterlijke Wijnproeverij - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis
Tips Voor Zelf Een Wijnproeverij Organiseren - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis
Navigation
Latest Posts
In Welke Volgorde Schenk Je Wijnen Op Een Wijnproeverij - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis
Meesterlijke Wijnproeverij - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis
Tips Voor Zelf Een Wijnproeverij Organiseren - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis